Start      Om      Kalendarium     Nyheter      Biljetter      Kontakt      Arkiv

Spelperiod

19 februari kl 19.00 - Utsålt!

20 februari kl 19.00 - Utsålt!

21 februari kl 19.00 - Utsålt!

22 februari kl 15.00 - Utsålt!

 

 

Biljettpris: 160 kr

Student, pensionär, arbetslös: 120 kr

 

 

 

Boka på tel 0702-721771,

e-post bokning[a]3vaningen.se

eller via tickster (onlineköp):

 

Adress / kontakt:

3:e Våningen

Sockerbruket 9

414 51 Göteborg

info[at]3vaningen.se

+46(0)31-12 17 71

 

 

Karta

 

 

Scarabé

Virpi Pahkinen

Scenen

19/2–21/2 2014

Symbolen för transformation har namngivit Virpi Pahkinens verk Scarabé. I ljuset och skuggan av teorin om Omega Point, där universum är på väg mot en desto högre komplexitet, knyter sig kroppen till ett frågetecken och dyker ner i det okända. Kan dansen vara i dialog med Gud?

 

I duetten Scarabé går dansarnas solon in i varandra, reflekterar och bildar duetter. I Virpis förunderliga och magiska universum finns spindelgrottor och kotosträngar, och till febersnabba trummor färdas vi på pilgrimsfalkens vingar. Musiken till föreställningen är specialskriven av musiker från Japan, Ecuador, Sverige, Norge och Guinea och sträcker sig från västafrikanska djembetrummor till stupsång och japansk kotomusik. Helene Thorsell har designat kostymerna och Axel Norén har skapat ljusdesignen.

 

Virpi Pahkinen har turnerat i över 45 länder och flerfaldigt prisats för sina verk, senast tilldelades hon den kungliga medaljen Litteris et Artibus för framstående konstnärliga insatser som dansare och koreograf. Hennes särpräglade och själfulla danser har presenterats av Adelaide Festival i Australien till Festival Cervantino i Mexico. Hon har även koreograferat verk för större ensembler, såsom Skånes Dansteater och Finska Nationaloperan. Att hennes inspirationskällor till viss del är mysticism och österländsk religion återspeglas ofta i hennes föreställningar.

 

Virpi Pakinen föddes i Jyväskylä, Finland 1966, har studerat piano vid konservatoriet i Helsingfors och koreografi vid Danshögskolan i Stockholm. Hon har förutom sin karriär som dansare och koreograf medverkat i flera dansfilmer och teaterföreställningar bl.a. i Ingemar Bergmans sista uppsättning av Spöksonaten. 2013 debuterade hon som författare.

 

 

"Varifrån kommer Pahkinens djupsinniga och ofta nästan sakrala utryck? Delvis från den intensiva scennärvaron och rörelsernas extremt noggranna accentuering, delvis från det androgyna i Pahkinens gestalt som verkar vara universell och nästan bortom definitioner. Och framför allt från själva rörelsespråket: den mörkklädda dansarens böjda fingrar ter sig som djuriska klor, för att i nästa stund elegant påminna om flygande varelser och meditationspositioner. De mångkulturella influenserna kanaliseras på Pahkinens eget vis." - Helsingin Sanomat, Finland

 

 

Scarabé

Koreografi: Virpi Pahkinen

Dansare: Virpi Pahkinen, Oskar Landström

Ljusdesign: Axel Norén – Lumination of Sweden

Ljustekniker: Angela Ariza

Musik: Abou Cobra Camara, Luis Cortés Maya,

Chieko Mori, Gunnar Idenstam, Roger Ludvigsen

Kostym: Helene Thorsell

Foto: José Figueroa

 

 

 

Samtal med Virpi Pahkinen

17 februari kl 17.00

Möt Virpi Pahkinen i ett öppet samtal med 3:e Våningens konstnärliga ledare Gun Lund. Samtalet tar sitt avstamp i Virpis bok Ormbäraren.

Fri entré

 

 

 

 

 

 

Hemsida: pahkinen.com

Trailer: vimeo.com/68130415