START      OM      PROGRAM      AKTUELLT      BILJETTER      NYHETSBREV      KONTAKT      ARKIV      ENGLISH

 

TEMA JAPAN

En japansk stenträdgård och Japan-program

Försökshallen

10/9 2016 – 15/1 2017

Utställningen stängd vecka 51, 52 och 1. Öppnar igen 11/1 2017.

 

Foto: Johannes Luchmun

3:e Våningen förvandlas till en japansk oas! Tillsammans med japanske trädgårdsdesignern Sachimine Masui omvandlar vi vår utställningshall till en trädgård, ett meditativt landskap där japansk och svensk estetik möts. Hit är du välkommen att ta del av dans, musik, teceremonier, poesi m.m. – allt influerat av den japanska kulturens tradition och uttryck.


Japansk konst och design har erövrat västerlandet med sin formsköna enkelhet, allt onödigt bortskalat. Här finns en stor känsla av samhörighet med den nordiska traditionen, vacker, funktionell och sparsmakad.

 

I den japanska trädgården finns förnyelse, enkelhet och renhet. Det finns regler för hur anläggningen kan göras – geometri, nord-sydaxlar att ta hänsyn till, hur stenarna skall resas, deras storlek och karaktär, grusets färg. Utgångspunkten är landskapets egna former, där man kan bygga vidare för att skapa en civilisation.

 

“Den ultimata trädgården är för mig den torra stenträdgården, som på ett abstrakt plan kan återskapa det levande, en plats för själen att försjunka i, för meditation, tomhet och livskraft. Redan i mitten på 90-talet, när vi först kom hit till Sockerbruket, fanns drömmen om att skapa en torr japansk stenträdgård inomhus. Nu femton år senare blir detta verklighet!” - Gun Lund, konstnärlig ledare, 3:e Våningen

 

 

Sachimine Masui om trädgården

”Denna stenträdgårds-installation görs i form av ”karesansui”, en traditionell japansk trädgårdskonst som vanligen består av stenar och grus. Inspirationskällan är naturliga landskap, berg, floder och hav. Stenkompositionerna utgår från idén om djur i grupp som rör sig och kommunicerar. Jag ser detta som en hyllning till det vackra havslandskapet i Göteborg.”

 

Sachimine Masui är trädgårdsmästare och trädgårdskonstnär, från Nara, Japan.

Läs gärna mer om hans arbete på hans hemsida www.sachimine.com 

 

Trädgårdsmästare Sachimine Masui i sökandet efter den perfekta stenen.   Foto: Christoffer Fransson

JAPANLÖRDAGAR I TRÄDGÅRDEN

Under ett antal lördagar levandegör vi trädgården med flera spännande akter. Ta en paus från omvärlden och landa en stund i vår japaninspirerade oas, drick en kopp te och låt dig underhållas av en mängd kulturella uttryck.

Läs mer om lördagsprogrammen här

 

Medverkande Tema Japan – Scenprogram och Japanlördagar:

Mori Koichiro & Mr Steen // Ami Skånberg Dahlstedt // SU-EN Butoh Company // Olof Persson Projects // Carmen Olsson // David Sundqvist // Stefan Ostrowski // Gunilla Witt  // Anna Svensdotter // Nonaka Kumiko // Elsbeth Berg // Frauke // Staffan Svensson // Gun Lund // Lisa Nordström // Chrichan Larson // Isa Maria Kvensler

 

 

TILL SCENEN har vi bjudit in en rad spännande koreografer och scenkonstnärer. Butho, robotdans, nō-inspirerat drama - vi utlovar stor variation med något för alla smaker!

Läs mer om höstens scenprogram här

 

 

Foto: Johannes Luchmun

 

3:e Våningen, Sockerbruket 9, S-414 51 Göteborg, Sweden.

Tel: +46(0)702–721771

E-post: kontakt(at)3vaningen.se

 

© 3:e Våningen 2017

 

FACEBOOK

INSTAGRAM

NYHETSBREV

Öppet

10/9 2016 – 15/1 2017

Ons–sön kl 12–16

Vernissage 10/9 kl 13-16

Fri entré

 

Lördagsprogrammen startar kl 14:00 och är kortare program om ca 20 min (om inte annat anges).   Valfri entréavgift - en efter förmåga upplevelsebaserad donation.